Usein kysyttyä, sähkö

Mitä sähkötöitä voin tehdä itse?
Kun kyseessä on sähkötyöt haluamme korostaa että tiedät mitä olet tekemässä. Useimmat sähkötyöt saa suorittaa ainoastaan valtuutettu sähköasentaja. Siksi et saa esimerkiksi muuttaa tai laajentaa kiinteää asennusta. Jokainen uusi asennus, kiinteät johdotukset, putket, pistorasiat, jne on ammatilaisen tehtävä. Jotkin yksinkertaiset työt voit tehdä itse jos tiedät mitä pitää tehdä. Jos kuitenkin olet epävarma jätä työ sähkömiehelle. Lue lisää täältä.

Älä ota koskaan riskiä! Virheellinen asennus voi johtaa kuolemaan tai tulipaloon.

 

Miksi palovaroitin hälyttää vaikka missään ei pala?
Palovaroitin on voinut kerätä pölyä ja tästä johtuu väärä hälytys. Yritä puhdistaa palovaroitin ulkopuolelta. Tee tämä säännöllisesti 1-2 kertaa vuodessa, tällä vältyt vääristä hälytyksistä.

 

Mitä vastaa LED-lamppu watteina?
Katso taulukko Osram esitteestä

 

Onko LED-lamput himmennettäviä?
Jos pakkauksessa on merkintä "himmennettävä" silloin sitä voi himmentää muussa tapauksessa ei.

 

Minkälainen himmenin minulla pitää olla LED-lampulle joka on 230V?
Mikäli sinulla on 230V LED-lamppu, varmista, että sen pakkauksessa tai lampussa lukee himmennettävä. Suosittelemme käyttämään Eltakon himmennintä (Gelia tuotenumero 40 1377 0652) aina 100W tavallisen katkaisimen ja impulssijousen kanssa. Impulssijousi (Gelia tuotenumero 40 1901 3612) käytetään jotta saadaan tavallisesta kytkimestä palauttavan ja säädettävän. Se sopii sekä Elko että Schneider Electrics kytkimiin.

 

Minkälainen himmenin minulla pitää olla LED-lampulle joka on 12V?
Mikäli sinulla on 12V LED-lamppu, varmista, että sen pakkauksessa tai lampussa lukee himmennettävä, tarkista muuntaja onko se 12V AC (vaihtovirta) tai 12V DC (tasavirta).

12V DC lamppujen kanssa voidaan käyttää Elko himmennintä (Gelia tuotenumero 40 1901 0121). Himmenin asennetaan muuntajan jälkeen.

12V AC lamppujen kanssa voidaan käyttää esimerkiksi LED muuntajaa 2-9W 350mA (Gelia tuotenumero 40 5280 9282), LED muuntaja 6-18W 350mA (Gelia tuotenumero 40 5280 9732) tai LED muuntaja 4-18W 700mA (Gelia tuotenumero 40 5280 9272). Silloin himmennetään ennen muuntajaa, esim. Elko porrashimmentimellä 60-400W (Gelia tuotenumero 06.1901 554 tai 06.0006 135) tai Schneider Electrics hehkulamppu/matalaenergialamppuhimmentimellä missä on elektroninen muuntaja (Gelia tuotenumero 40 1370 9043).

 

Mikä muuntaja minun pitäisi valita Garden Light valaisimille?
Laske valaisimien watit yhteen ja valitse sen mukaan muuntaja. Lisätietoja löydät esitteestä Puutarhavalaistus Garden Light.

 

Kuinka pitkän silmukan voin tehdä minun Garden Light valaisimille? Suosittelemme n. 15 metriä. Yli 30 metristä tulee tehoa vähentävä vaikutus. Lisätietoja löydät esitteestä Puutarhavalaistus Garden Light.

 

Minulla on liiketunnistin joka laittaa valot päälle ja pois riippumatta valonmäärästä tai liikkeestä. Mitä minun pitäisi tehdä?
Kytke virta pois ja kytke takaisin. Tämä nollaa tunnistimen. Anna liiketunnistimen olla vähintään vuorokausi jotta tunnistin mukautuu olosuhteisiin. Tämän jälkeen voit asettaa halutun herkkyyden ja keston jolla tunnistin toimii.

 

Miten avaan kytkimen?
Kun ostat kytkimen kysy liikkeessä miten se avataan, koska kytkin voi vaurioitua jos se avataan väärin. Yksinkertaiset kytkimet, kaksi johtoa, asennuksen voit tehdä itse. Kytkin missä on useampi johto, vaatii erityistaitoja. Käytä tarvittaessa sähkömiestä. Virheellinen kytkentä voi olla kohtalokas.

Älä ota koskaan riskiä! Virheellinen asennus voi johtaa kuolemaan tai tulipaloon.

 

Miten avaan himmentimen?
Poista ensin säätöpyörä, ruuvaa mutteri joka irrottaa rungon. Joitakin sähkötöitä voit tehdä itse jos olet epävarma jätä työ sähkömiehelle.

Älä ota riskiä koskaan! Virheellinen asennus voi johtaa kuolemaan tai tulipaloon.

 

Minun himmennin on lakannut toimimasta noin 3 viikkoa sitten. Mitä on tapahtunut?
Himmennin voi olla liian kuuma. Tarkista, että muuntajan sulake on ehjä, mikäli se on rikki vaihda sulake. Elektronisessa muuntajassa ei ole sulaketta. Voit kokeilla kytkemällä virrat pois sulakerasiasta n. 10 minuutiksi. Mikäli himmennin ei vieläkään toimi on se todennäköisesti rikki. Muista olla ylikuormittamatta himmennintä yli 75-80% nimellistehosta. Esim. 400W himmennintä saa kuormittaa korkeintaan 320W.

 

Miten puran lampunpitimen?
Klikkaa tästä niin näet kuvat toimenpiteestä.

 

Miten paljon liiketunnistin kuluttaa virtaa valmiustilassa?
Kaikki kuluttavat 0.1-3W välillä.

 

Muut
Kysymyksiä lvi tuotteista löydät sivun oikeasta reunasta. Ota yhteyttä jos et löytänyt vastausta kysymykseesi info@gelia.fi

Viesti Gelia

JavaScriptin on oltava käytössä selaimellasi, jotta sivuto toimii oikein ota JavaScript käyttöön

Viesti Gelia

Evästeet eivät ole käytössä selaimellasi Hyväksy evästeiden käyttö.